How-to: Photographing frozen soap bubbles
In this photo how-to Hanne tells you how to photograph frozen soap bubbles...
Ich wurde auf das Einfrieren von Seifenblasen durch ein Werbevideo aufmerksam, und als ich ein Foto einer gefrorenen Seifenblase auf Facebook sah, wusste ich, dass ich es ausprobieren wollte. Ich erzähle Dir, wie es für mich am besten funktioniert hat.
Material
- Pustefix (mögliche Zugabe von: Zucker, Backpulver oder Salz erhöht die Haltbarkeit der Seifenblasen. oder Geschirrspülmittel (nie ausprobiert......)
- Stroh, (Pfeifenreiniger, Pustering)
- Stativ; Makroobjektiv, Fernauslöser
- Möglicherweise eine Taschenlampe (um der Struktur und dem Einfrieren der Seifenblase besser zu folgen, oder sie scharf zu machen.
- Temperaturen (es funktioniert von +1.......... wirklich!!!) Probieren es einfach aus! Es ist abhängig vom gewählten Untergrund und dessen Temperatur).
- kein Wind
The picture was taken in the evening at sunset. At that time it was about -3°C. I mixed the soap suds myself with a mixture of washing-up liquid and a teaspoon of sugar. With a straw I put the soap bubble on a dried blossom branch, which sticks out of a rock wall. Due to the low humidity, the soap bubble froze in seconds. In the beginning the crystal stars form and then they freeze together. As it was already very dark I had to work with ISO: 2500. I used a macro lens Canon 100 mm 1:2.8 at 1/50 s and f/3.5 and I supported myself against a rock face so I had more stability to maintain this shutter speed. Photo: Frozen soap bubble by Susanne Nagel
Implementation:
Don't stress! If they freeze then hold them too; -). Bring the tripod and camera into position, then focus on the previously selected spot. With the straw, place a bubble on the previously selected spot (goes best on a cold surface giving off ice, snow...) and see if it freezes.
In the meantime, focus on the outer skin of the bladder - freezing usually starts at the side with which the bladder is connected to a surface. Continuous sharpening control and manual resharpening is required. As soon as the freezing starts, you can start recording. The durability of a bladder is very different. It can last from a few seconds to several minutes (My record was about 15 minutes; -)).
The ice structure is very variable, the warmer the temperature, the more intermittent pattern can be seen. When it cools down, a springy pattern forms.
Photo by Cornelius Weist. I took the picture with normal blow fix (without additives) in the afternoon at -9°C. In order to make the ice structure clearly visible, I chose a dark background (black conifer hedge). Before I start with the camera, I look at the soap bubble from different angles. Usually there is a position in which the pattern is particularly clear. Since this bubble lasted a long time, I made something faded out (Aperture 11) and a stack of three pictures.
hints
- 1/16 L Pustefix + 1/2 tsp. sugar (making the solution warm to dissolve the sugar)
- Backlight image recording (morning sun)
- darker background at least not white (better contrast)
- if it does not freeze, simply record the reflection (creates a cross reflection)
- Don't let the wars get you down and don't forget the fun of it.
GLG Hanne - Einfach nur Hanne ;-)
More of Hanne on Facebook:
Photo: Sandra Lechner. This photo was taken on the way back from the kindergarten bus here near me around the corner (without in the Salzkammergut, in Upper Austria) in the neighbour's garden. It is my second attempt (first attempt was last winter January 2016) to freeze a soap bubble. In the backlight of the rising sun, their frozen textures are even more beautifully accentuated. In the morning we had about -4°C and it froze still very slowly, but it lasted surprisingly "long". I used normal Pustefix and since it was already light, I worked with ISO 600. I used a macro lens (Raynox DCR-250) at aperture f/5 and 1/1250 s. Freehand. You can find more of Sandra on Facebook
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Das Video:
Kommentare
Hallo Hanne,…
Hallo Hanne,
eine prima Idee und eine schöne Beschreibung.
Das werde ich auch mal versuchen.
Bin gespannt auf noch mehr Ideen von Dir.
Liebe Grüße Uwe.
Hallo liebe Sandra!…
Hallo liebe Sandra!
Super super Foto, werde ich auch mal versuchen, nur sooooo einfach ist das sicher nicht, man braucht auch ein gutes Auge dafür!!!
Ganz liebe Grüsse
Hansi
...und hier der Geheimtip:…
...und hier der Geheimtip: Bubble Dog
https://www.schecker.de/Hunde-Seifenblasen-Spezialfluessigkeit.htm?webs…
ADMIN
Geheimtipp? Na ich weiß…
Geheimtipp? Na ich weiß nicht, diese tollen langehaltbaren Seifenblasen hatte ich auch schon mal versucht. Problem ist aber die halten zwar ewig gefrieren dafür aber nicht mehr ;-) Oder hast du sie schon getestet?
LG
wow das sind herrliche…
wow das sind herrliche Bilder und danke für die tollen Tipps.....das muss ich unbedingt mal probieren!
Liebe Grüße
Eva
Was für eine tolle Idee und…
Was für eine tolle Idee und die Umsetzung ist wirklich faszinierend. Sehr spannend, Zeit und Raum werden eingefroren, ein einziger Augenblick festgehalten. Das würde ich zu gerne auch einmal probieren, auch wenn ich nicht über das Equipment verfüge.
Danke fürs Zeigen!
Mit freundlichen Grüßen
moni
ADMIN
Hi Moni,…
Hi Moni,
das lässt sich wirklich mit einfachstem Equipment fotografieren. Zur Not mit der Handykamera! Einfach mal versuchen wenn die Temperaturen wieder in den Keller gehen. Ab -4°C klappt es meiner Erfahrung nach am besten...
Freu mich auch schon drauf,…
Freu mich auch schon drauf, wenn es jetzt wieder kälter wird.
Übrigens funktioniert Spülmittel nach meiner bisherigen Erfahrung sehr gut. Auch ohne Backpulver, Zucker oder sonst irgendwas. Die Blasen halten ewig.
Viele Grüße
Philipp
Hallo,…
Hallo,
super erklärt und klasse Bilder.
Hatte heut die Idee Seifenblasen zu knipsen wärend sie Frieren. Kamm sehr gerufen deine Tipps.
Schönes Wochenende
Hallo, habe heute versucht…
Hallo,
habe heute versucht die gefrorenen Seifenblasen zu machen. Leider war es früh bei Minus 5 Grad zu windig. Nun hab ich es nochmal am Balkon versucht, leider gefrieren sie nicht bei Minus 2 Grad. Was mache ich falsch? Habe Pustefix mit etwas Zucker verrührt.
Die Bilder sind Mega.
Liebe Grüße Angelika
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